Pálkő birtok?

két unokatestvér belevág

Terület keresés

2015. január 18. 19:02 - transylvanicus

No kérem, az elmúlt két hétvégén kirándulásokat tettünk a Káli-medencébe és környékére. Mindegyik megtekintett teleknek van előnye és hátránya is, de több a hátrány, mint az előny. Közmű egyiken nincs.

1. A legszebb Tapolca mellett fekszik, kilátással a Csobáncra, a Szent György hegyre és Hegyesdre. Pazar. 20 hektár szántó egyben. Közvetlen patakpart. Bővizű patak partja, nem holmi kiszáradt meder. A természet, a vadak, halak és minden jóravaló ember nevében köszönjük, hogy vége a bauxitbányászatnak. Utolsó előny, hogy van rajta egy megkezdett építkezés, egy cca 100 m2-es házé. Az első kiránduláson sikerült az ingatlanost megkerülve a tulaj számát megszerezni. A második alkalommal, szép időben a területet bejárva helyi gazdákba botlottunk. Kiderült, hogy ők is megvennék, csak nem olyan szemtelen áron, amiért hirdetik. (35-ről indulva most 33-on áll.) A nap végén a tulajdonossal is sikerült összefutnunk.

Kiderült, hogy a megkezdett építkezésnek nincsenek rendben a papírjai, és kétséges, hogy rendben lesznek-e valaha. Így az építkezés megszűnt előnynek lenni, sőt, potenciális tragédiává lépett elő, amennyiben a magas hivatal netán arra a döntésre jut, hogy bontást rendel el. Újabb hátrány lehet a patak közelsége. Csodás, hogy csobog, de locsolni nem lehet belőle, és áradáskor elönti a teljes partszakaszt, kb 1 kilométer hosszan 20 centi vízzel borítva azt. Tehát a 20 hektárból vagy nem hasznosítható az egész, vagy annyi pénzből, amennyit rajzolni se tudnánk, meg kellene építeni egy gátat végig a telek mentén, hahaha. A föld minősége erősen változó, sok helyen homokos, sziklás, egyes helyeken valószínűsíthető, hogy a termőréteg nincs 50 centi se, alatta pedig sziklapad lapul.

Összefoglalva: 20 hektár drágán, veszélyforrásokkal (haha, az egyik szó szerinti vízforrás) díszítve, ugrásra kész telekszomszédokkal és bérlővel.

2. Káli-medence széle, jóindulattal már a medence. 10 hektár terület, közel a botrányos, de annál népszerűbb piachoz. Kb sík telek, kicsit vizesnek tűnik, de nem vész. Előnye az ára, 13-ról indulna. Vegyesen rét és szántó minősítésű.

Hátránya, hogy bár találtunk rajta pár diófát, mindegyik tiszta zuzmós volt, ami azt jelzi, hogy párás, ködös a levegő, nem járja át a szél, kevés a légmozgás. Ez viszont a gyümölcsfáknak nem kedvez, ugyanis a gomba okozta megbetegedéseket segíti elő. Újabb hátrány, hogy ez a terület már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, és mint ilyen, szinte lehetetlen bármilyen változtatást elérni a jelenlegi állapotokhoz képest. És végül a tulajdoni lap sem makulátlan. A lehetséges rivális elővásárlókról nincs hír. Az is hátrány, hogy a 10 hektár kevés nekünk.

3. Kis zalai falu, Keszthelytől nem messze. Óriási terület, erdő, szántó, tó!!!, domb és völgy. Kis ékszerdoboz, kedves falusiak. A terület egybefüggő, meseszép, de gyümölcsösnek teljességgel alkalmatlan, legalábbis abban a méretben, ami nekünk kellene. A domboldal fákkal borított, túlságosan meredek a műveléshez. A tó körüli lapos rész nem csupán lapos, de lápos is. Ezt vetettük el leghamarabb.

Holnap a Pilis mellé megyek megnézni két ígéretes helyszínt, ha még nem adták el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palkobirtok.blog.hu/api/trackback/id/tr577086459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása